Wednesday

Introduction

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική (Οδυσσέας Ελύτης)

Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).




Μια ομάδα μαθητών από τέσσερις διαφορετικές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα),  δημιούργησαν αυτό το ιστολόγιο για να παρουσιάσουν την εξέλιξη και τα αποτελέσματα ενός πρωτότυπου project με θέμα την συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών γλωσσών. Η ιδέα γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός λέξεων που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι στην καθημερινότητά τους είναι κοινές γιατί προέρχονται από την ίδια (συνήθως) ελληνική ρίζα . Οι μαθητές, χωρισμένοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς σε διακρατικές ομάδες, μελετούν συστηματικά την ετυμολογία λέξεων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο και κατέληξαν αυτούσιες ή ελαφρά παραλλαγμένες σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν όσες περισσότερες από αυτές μπορούν, για να συντάξουν σύντομα μηνύματα προς τους πολιτικούς της Ευρώπης μιμούμενοι τις ομιλίες του Ξ. Ζολώτα στη συνεδρίαση της παγκόσμιας Τράπεζας το 1957.
Συνεργαζόμενα σχολεία:

ΕΛΛΑΔΑ
Panou school, Nafpaktos Greece

27th General Lyceum of Athens, Athens Greece

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Freiherr-vom-Stein-Schule, Fulda Germany

ΙΤΑΛΙΑ
Liceo Scientifico Statale "G. Berto", Vibo Valentia (Vv) Italy
Liceo Scientifico "Galileo Galilei", Siena (SI) Italy

ΙΣΠΑΝΙΑ
IES Miguel de Unamuno BHI, Bilbao Spain
INS d'Almenar, Almenar Spain





Ακολουθώντας τις ετικέτες στο πάνω μέρος της σελίδας, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα στάδια του project που βρίσκεται σε εξέλιξη.